10 let delovanja skupine Svobodne duše

V četrtek, 5. oktobra se je v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in svetovnega dneva duševnega zdravja v Kosovelovi knjižnici Sežana odvil literarni večer, na katerem so člani skupine za samopomoč Svobodne duše iz Doma na Krasu iz Dutovelj predstavili svoja literarna dela na temo »Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici«, ki je bila letos določena v okviru 33. Dnevov evropske kulturne dediščine.

Člani skupine Dean Dobrilović, Ema Ferenc, Nina Forstnerič, Ivica Korenčan, Veronika Mržek, Cveto Peroša in Iztok  Šefran so tako letos pisali o veščinah, ki so jih sami izvajali v mladosti ali pa njihovi bližji, o svojem poklicu, ki so ga opravljali, in pa poklicu, ki bi ga želeli opravljati, spretnostih, ki so se jih tokom življenja naučili…

Prireditve so se udeležili nekateri svojci, prijatelji in stanovalci Doma na Krasu. Po uvodnem pozdravu gostitelja Marka Matičetov, direktorja Kosovelove knjižnice in Gorana Blažko, v. d. direktorja Doma na Krasu so nastopajoči prebrali vsak dva svoja prispevka. O pomenu ustvarjalnega pisanja na duševno zdravje pa je razmišljala Jožica Dujmovič, univ. dipl. psih., kar je  podala v pisni obliki, ker se dogodka ni mogla udeležiti, zato so ga prebrali.

Program je na kitari spremljal Samo Vremec.

Mentorici Ludvika Foški in Ivanka Večko sta predstavili še letošnjo brošuro, v kateri so še drugi prispevki članov kot npr. o svojih hišnih ljubljencih, prehodu v institucijo in pa o desetletnem delovanju v skupini Svobodne duše.

Kot se za obletnico spodobi, so ob zaključku vsi člani skupine, ki v njej vztrajajo že 10 let, nekdanja dolgoletna zunanja mentorica, lektorica in oblikovalka brošure mag. Magdalena Svetina Terčon (odsotna), prvi oblikovalec brošure Vasja Drajne in  oblikovalka zadnjih dveh Helena Zidar Sorta ter lektorica Svetlana Kosmač (odsotna) prejeli simbolična darila.

Sledila je skupinska fotografija in druženje ob sladkih dobrotah.

Ludvika Foški