Informacijske pisane: prve storitve v skupnosti

Socialnovarstveni zavod Dom na Krasu bo v procesu deinstitucionalizacije odpiral nove enote na Krasu in Goriškem. Ljudem želimo več kot to, da se preselijo v manjše enote – želimo jim omogočiti višji bivalni standard in višjo kakovost življenja. Življenje v skupnosti pa pomeni tudi vzpostavitev novih storitev, zato bomo odprli tudi informacijske pisarne, ki bodo namenjene vsem občanom v skupnosti.

Ko se ljudje znajdemo v stiski, pogosto ne vemo, na koga se obrniti, ne poznamo vedno svojih možnosti in pravic ali oblik pomoči v skupnosti, včasih tudi težko pridemo do ustrezne podpore in svetovanja. Prav v ta namen smo v Divači in Sežani odprli prvi dve informacijski pisarni Doma na Krasu, ki bodo nudile pomoč prav pri pridobivanju teh informacijah.

Ob odprtju informacijske pisarne v Sežani 6. oktobra smo organizirali okroglo mizo z naslovom Storitve v skupnosti za osebe s težavami v duševnem zdravju. Na strokovno srečanje smo povabili vse ključne akterje na področju duševnega zdravja v skupnosti s področja Krasa, z namenom povezovanja in ustvarjanja skupnostnega socialnega dela. Strinjali smo se, da nas na tem področju čaka še veliko dela, pri čemer se moramo povezovati ter ustvarjati skupne vizije in strategijo. Srečevali se bomo predvidoma na dva meseca, načrtovali skupno delo, skupne projekte in skupne prijave na projekte, kar vidimo kot prvi korak k vzpostavitvi skupnostnih služb v lokalnem okolju.

Odprtje informacijske pisarne v Divači smo 27. oktobra proslavili s predstavitvijo knjige Titov sin, pogovorom z avtorjem knjige ter nagovorom v. d. direktorja Nevenke Ražman in vodje območja Kras Arijano Cengle. Hkrati je odprtje pisarne pomenilo bližnje prve selitve v Divačo, ki bodo predvidoma konec decembra.

Svetovni dan duševnega zdravja smo obeležili tudi s predstavitvijo literarnih prispevkov skupine Svobodne Duše. V Kosovelovi knjižnici Sežana so 6. oktobra predstavili svoja dela, ki so jih letos pisali na temo (vz)trajnostna dediščina. Po uvodnem nagovoru direktorja knjižnice, Marka Matičetovega, in v. d. direktorja Doma na Krasu, Nevenke Ražman, so nekateri člani skupine Svobodne duše: Dean Dobrilović, Nina Forstnerič, Ivica Korenčan, Veronika Mržek in Iztok Šefran prebrali svoje prispevke, ki so jih napisali v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine. Večer je med posameznimi sklopi branja popestril Samo Vremec z igranjem na kitaro. Kulturnega dogodka so se udeležili nekateri svojci nastopajočih in stanovalci Doma na Krasu. Tako so Svobodne duše uspešno zaključile že deveto leto svojega delovanja po mentorstvom Ludvike Foški in Ivanke Večko.  Naslednje leto bo jubilejno – deseto leto in se ga vsi že veselijo.

V parku Doma na Krasu, ki smo ga letos odprli za skupnost, smo 8. oktobra obeležili svetovni dan duševnega zdravja z zaključkom dobrodelnega umetniškega festivala No Roast. Festivalsko popoldne smo začeli z razstavo umetnice Jovane Đukić in ustvarjalno delavnico Manje Starc. Udeleženci so se preizkusili v poslikavi okrasnega kamenja, izdelali so si svoj obesek za ključe ali ogrlico, barvali mandale in pletli hobotnice iz volne. Istočasno je potekal tudi pogovor z umetnico Jovano Đukić. Večer nam je popestril goriški jazz-rock-funk kvartet Kavasutra. Ob zaključku dogodkov v parku je ta dobil tudi novo ime: Park ob vili Mahne.