KUHINJA

V kuhinji skrbimo za ustrezno osnovno oskrbo naših stanovalcev na področju prehrane, v skladu z njihovimi potrebami in željami.

Delo v kuhinji poteka vse dni v letu. Pripravljamo pet obrokov dnevno (zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica, večerja). Ob posebnih priložnostih, kot so na primer božični in novoletni prazniki pa tudi mi še dodatno poskrbimo za dobro vzdušje.

Hrano pripravljamo tudi za naše goste, ki nas obiščejo ob različnih prireditvah in srečanjih (dan odprtih vrat, ekskurzije, svet zavoda, pevski zbori, maše). Prav tako nudimo podporo projektom, ki jih organizira delovna terapija. Vsako jesen imamo kostanjev piknik. Večkrat smo že pripravili pogostitev ob različnih priložnostih v Bunčetovi domačiji v Dutovljah, v Kulturnem domu Srečko Kosovel itd…

Tople obroke pripravljamo tudi za naše zaposlene in za podjetje Krasoprema. Zaposleni imajo možnost naročiti kosila tudi za domov. Kosila dostavljamo tudi zunanjim odjemalcem na dom.

V letu 2018 smo tako pripravili kar 219670 obrokov.

Trikrat tedensko pripravljamo živila za bivalne enote v Sežani, kjer je nastanjenih 27 stanovalcev in dvakrat tedensko za bivalni enoti v Postojni, kjer je nastanjenih 11 stanovalcev.

Naša kuhinja je specifična po tem, da pripravljamo veliko dietnih obrokov, saj je velik del naših stanovalcev na različnih dietah ( sladkorna, hipolipidna, žolčna, ulkusna, ledvična…). Poleg tega ima veliko stanovalcev različne okvare prebavnega trakta in s tem nezmožnost normalnega uživanja hrane, nekateri še v kombinaciji z naštetimi dietami. Za njih pripravljamo hrano v pasirani obliki.

V kuhinji je zaposleno 10 delavcev : vodja kuhinje, 4 kuharji in 5 kuharskih pomočnikov.

HACCP sistem sistematičnega načina proizvodnje varnih oziroma zdravstveno ustreznih živil dosledno izvajamo. Vsi dejavniki tveganja so pod kontrolo. Zdravstveni inšpektor nas redno obiskuje.

Z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano imamo pogodbo o verifikaciji HACCP sistema, jemanju brisov na snažnost in izvajanju izobraževanja.