20 let odprtja prvih bivalnih enot v Sežani

Leto 2023 ima za stanovalce in delavce Doma na Krasu, DE Sežana še posebej velik pomen, saj mineva natanko 20 let od odprtja prvih bivalnih enot v Sežani. Takrat so naši stanovalci dobili nove možnosti in priložnosti zaživeti izven institucije, v drugačnem okolju. Spoznali so prednosti, ki jim jih ponuja taka oblika življenja in vključevanja. Hvaležni so bili za vsako od priložnosti sodelovanja, sobivanja in sprejemanja. Danes se nam zdi, da je teh dvajset let minilo kot bi trenil. Dom na Krasu se je znašel pred novim izzivom. Pionirsko orje ledino v procesu deinstitucionalizacije. Prav zaradi tega smo izredno ponosni prav na vsako od odprtih bivalnih enot v Divači, ki našim uporabnikom nudi varno podporno okolje, ki ga potrebuje prav vsak človek. Živeti v hiši in v okolju, ki te sprejema je neprecenljiva dobrina. Biti obdan z ljudmi, ki so ljubeči, spoštljivi in človečni je dar, ki ga privoščimo vsakemu živemu bitju. In prav zaradi tega je proces deinstitucionalizacije tako zelo pomemben.

In tudi zaradi tega je to leto za vse stanovalce in delavce Doma na Krasu praznično. V ta namen smo pripravili vrsto prireditev na katerih smo obeležili to za nas tako pomembno obletnico in prelomnico.

V knjižnici v Divači smo pripravili Mini kulturni maraton, ki smo ga začeli s pesmijo. Pevski zbor Naša pot, ki pod mentorstvom Karmen Jeranče prepeva že deset let nas je popeljal v praznično vzdušje. Navdušili so z ljudskimi pesmimi.

Naša stanovalca pa sta na ogled postavila svoja likovna dela. Izvrstna likovnika sta nas očarala s svojimi likovnimi zapisi.

Slikarski svet Seada Čehića je izredno subtilen, notranje naravnan, enkraten pa čeprav upodablja preproste, enostavne po večini arhitekturne elemente. Čehić je samouk in ne ustvarja pod mentorstvom. Kar pa ne velja za  Ivico Korenčan, ki že vrsto let nabira izkušnje pod strokovnim mentorstvom likovne pedagoginje Damjane Štrukelj. Ivica Korenčan je izjemna rokodelka, raziskovalka ljudskega blaga in vezenja. Predvsem pa izredno predana in vztrajna v svojem početju.

Umetnost dojema kot široko polje raziskovanja, razkrivanja in upredmetenja idej. Ideja je vedno bistvo in temelj ustvarjanja, ki jo je potrebno označiti in opredeliti. Preprost predmet, opredeljen kot predmet porabniške družbe, označen kot prtič ali zavesa, zaradi rokodelske spretnosti in likovne pismenosti v obliki kompozicije, barve in strukture postane povišan na raven umetnine. In prav zaradi tega so tudi šivane slike Ivice Korenčan neke vrste umetnine, umetnine s čustveno in duhovno strukturo, v katerih so dosledno zabeležene sanje vsakega avtorja. In v knjižnici v Divači so Ivičine šivane slike zažarele z vsem žarom.

Na ta dan smo v  goste povabili tudi priznano ljudsko pesnico in kulturno delavko Alojzijo Bratina- Lojzko z Burjuce z Vipavske doline, ki nam je z mehkobo jezika, vedrino in zanesenjaštvom pričarala čudovit večer. Lojzka nam je z navdušenjem  prebirala svoje pesmi. Z njo pa smo  se tudi pogovarjali o pesništvu, ljudskem izročilu in ljubezni do jezika in domovine.

Na prireditvi se je predstavila tudi literarna skupina Svobodne duše, ki že desetletje ustvarja pod mentorstvom Ludvike Foški in Ivanke Večko in za katero je leto 2023

tudi praznično leto. Literati so prebirali svoje zapise, mentorici pa sta predstavili svoja videnja in načine dela v skupini.

Večer smo sklenili z mladim, nadarjenim trobentačem Maticem Pavlovićem, učencem Glasbene šole Sežana, ki nas je z venčkom ljudskih popeljal v mladost. Vsak udeleženec je lahko podoživel del našega praznika in prav gotovo smo v vsakem srcu pustili pečat.

                                                                                                         Damjana Štrukelj