Dom na Krasu sodeluje s projektom Kaštelir

Na sončen pomladni dan smo se odpravili v Štanjel, na prvo delavnico ustvarjanja prazgodovinske sklede, pod vodstvom keramičarke Alenke Gololičič.

Prazgodovinska skleda je bila razvita v okviru projekta »Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja«, z akronimom KAŠTELIR.

Uporabljena bo kot suvenir, ki ga boste lahko kupili v TIC-ih in različnih kraških gostilnah. Izdelovali ga bomo tudi stanovalci Doma na Krasu, v njem pa boste našli čarobna kraška zelišča.

Projekt KAŠTELIR želi obuditi starodavno povezanost ljudi z rastlinami in jo umestiti v sodobni čas, da bo služila trajnostnem čezmejnem turizmu, razvoju podeželja in sonaravnemu ravnanju z okoljem. Želijo, da bi ponovno začutili in doumeli radodarnost narave, pomen zemlje in vode, pomen skupnega ustvarjanja ter spomnili na dragocenost lončarskega znanja naših prednikov, ki so na našem ozemlju živeli že v času bronaste in železne dobe, da bi to bogato in prezrto dediščino oživeli, zaščitili in ohranili za bodoče rodove.

Sledite nam. Z vami bomo delili novico, ko boste prazgodovinske skledice s kraškimi zelišči lahko kupili pri nas ali v vašem najbližjem TIC-u.